Роувърът на НАСА Perseverance (Пърси) е събрал данни, които потвърждават съществуването

...
Роувърът на НАСА Perseverance (Пърси) е събрал данни, които потвърждават съществуването
Коментари Харесай

Марсоходът Пърси откри данни за древни езерни утайки на Марс

Роувърът на НАСА Perseverance (Пърси) е събрал данни, които удостоверяват съществуването на антични езерни утайки, отсрочени от вода, която в миналото е изпълвала великански басейн на Марс, наименуван кратер Херезо.

Констатациите от проникващи в земята радарни наблюдения, осъществени от марсохода, удостоверяват предходни орбитални изображения и други данни, които карат учените да допускат, че елементи от Марс в миналото са били покрити с вода и може да са криели микробен живот.

Изследването, ръководено от екипи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и Университета в Осло, е оповестено в списание Science Advances, съобщи " Ройтерс ".

То се основава на подповърхностни сканирания, направени от шестколесния марсоход в продължение на няколко месеца през 2022 година

Звуковете от радарния инструмент RIMFAX на марсохода разрешиха на учените да надникнат подземен, с цел да получат аспект в напречно сечение на скални пластове с дълбочина 20 метра, изясни планетарният академик от UCLA Дейвид Пейдж.

Тези пластове дават безпогрешно доказателство, че почвените утайки, носени от водата, са били отсрочени в кратера Херезо и неговата делта от река, която го е захранвала, тъкмо както са в езерата на Земята. Констатациите удостоверяват това, което предходни проучвания от дълго време допускат - че студеният, изсъхнал и неподвижен Марс в миналото е бил топъл, мокър и евентуално населен.

Учените чакат с неспокойствие да прегледат от близко седиментите на Херезо - за които се счита, че са се образували преди към 3 милиарда години - в проби, събрани от Perseverance, за бъдещо превозване до Земята.

Междувременно това изследване удостоверява, че учените въпреки всичко са подхванали своето геобиологично начинание на Марс на вярното място на планетата.

Perseverance, с прякор Пърси, е марсоход с размерите на автомобил, предопределен да изследва кратера Jezero на Марс като част от задачата на НАСА Марс 2020. Той е създаден от Jet Propulsion Laboratory и е изстрелян на 30 юли 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР